Mondex și Jolidon, cele mai mari datorii la Stat din industria textilă

Jolidon

Mondex și Jolidon, producători români de ciorapi, respectiv lenjerie intimă, sunt companiile din industria textilă cu cele mai mari datorii la stat, de până la patru milioane de euro, potrivit portalului juridic termene.ro.

Cel mai mare datornic la stat din industria textilă este Mondex SA din Sibiu, companie care anul acesta a intrat în faliment, după aproape șapte ani de la pronunțarea insolvenței. Firma, care este controlată de frații Călin și Virgil Vîrcolacu, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 10.000 euro ( 45.422 lei) și datorii la bugetul de stat de 3,7 milioane euro ( 16,39 milioane lei plus accesorii de 601.000 lei).

Frații Vîrcolacu produc în continuare ciorapi sub brandul Mondex prin Mondex Producție, firmă care a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape două milioane de euro și 104 angajați. Totodată, cei doi dețin o rețea de peste 60 de magazine prin compania Mondex Retail, dar și distribuitorul Mondex Distribuție. Principalul competitor al companiei Mondex pe piața de ciorapi este Ciserom.

Al doilea mare datornic al industriei textile este brandul de lenjerie intimă Jolidon, cu datorii la bugetul de stat de 2,8 milioane euro (12,67 milioane lei plus accesorii de 9,9 milioane lei). Brandul înființat în urmă cu 23 de ani de omul de afaceri Gabriel Cârlig a intrat în insolvență anul trecut, după ce acumulase datorii de aproape 60 de milioane euro.

Anul trecut, Jolidon a avut o cifră de afaceri de 10 milioane euro, în scădere cu peste 45% față de anul anterior. După anii 2000, Jolidon a devenit un brand recunoscut și la nivel internațional, produsele sale fiind exportate în Europa, SUA, Canada, Japonia, Africa de Sud, Liban și Israel.

Următoarele poziții în topul celor mai mari zece datornici sunt ocupate de Areca București, firmă care exportă 95% din producția de haine în Marea Britanie, Italia, Olanda, Franta, Norvegia și Belgia, cu datorii de 1,5 milioane euro (6,7 milioane lei plus accesorii de 5,9 milioane lei) și de Kira Group, fabrică de confecții a omului de afaceri Samir Sprînceană. Aceasta este în faliment și are datorii de 1,2 milioane euro (5,3 milioane lei plus accesorii de 3,7 milioane lei).

Trade Tex Impex Iași, cu datorii de 800.000 euro (3,7 milioane lei), Tricotaje Ineu SA, fabrică pe care Jolidon a achiziționat-o în 2007, cu datorii de 700.000 euro (3 milioane lei), Etiss Confexim din Ploiești, care produce haine în sistem lohn pentru Marks & Spencer’s si Tesco, dar și River Island, Top Shop, ASOS, Debenhams, Dorothy Perkins, cu datorii de 700.000 euro (3,14 milioane lei) și Romanoexport Industry din Oradea cu datorii de 700.000 de euro (3 milioane lei) completează lista datornicilor din industria textilă.

Written By
More from Fashion PR
AFCN alocă 15,4 milioane de lei pentru proiecte culturale
Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a anunţat că alocă, pentru sesiunea II/2019,...
Read More