Mirela Diaconu: Ne lipsește naturalețea în a alege o ținută

Mirela Diaconu

Femeile sunt pe primul loc pentru Mirela Diaconu, Designer și Fondator Mirela Diaconu Studio. Imaginația și viziunea creativă sunt baza creațiilor sale. Designul fiecărei colecții reprezintă esența femeii actuale, sofisticate, rafinate, clasice și fermecătoare. 

Mirela Diaconu își definește stilul ca fiind feminin, îndrăznet și chic. 

– Cum și când a început totul?

Cariera mea ca fashion designer a început după ce am absolvit cursurile de modă ale NABA (Nuova Accademia di Belle Arti) și am făcut un master în Accessories Design, la Domus Academy, ambele în Milano. În 2007 am inaugurat studioul de creație, în București, locul unde m-am definit ca designer și unde sunt expuse o parte din creațiile mele.

– Ți-a fost greu să te afirmi în România?

Orice început de drum este anevoios. Prima colecție am realizat-o în fabrică, înainte de a deschide atelierul. Debutul în modă a fost în cadrul Galei Avanpremiere, în 2007,  iar de acolo lucrurile au fost simple. A urmat participarea la numeroase evenimente și târguri internaționale care au dus treptat la dezvoltarea brandului MD (n.r. – Mirela Diaconu).

– Ce materiale se poartă anul acesta? Dar culori?

Moda începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de accentele strălucitoare care au dominat tendințele sezoane de-a rândul, mergând acum, în schimb, pe ideea de luciu. Dacă în sezonul toamnă/iarnă 2017-18, piesele din lac și catifea erau printre trendurile de top, acum regăsim ca vedete de sezon: satinul și PVC-ul, în asociere cu alte materiale cât mai casual.

Culoarea anului 2018, conform anunțului făcut de Institutul Pantone, este Ultra Violet, un mov intens, dar nu e singura nuanță vibrantă în trend. Tonurile suprasaturate și-au făcut apariția pe o mulțime de podiumuri, printre care Marc Jacobs, Tom Ford sau Versace. Variantele pe care le avem sunt galben solar, fuchsia, corai, orange, albastru neon, etc.

– Ce poți să ne spui despre următoarea ta colecție?

Colecția toamnă-iarnă 2018-2019 va fi prezentată în septembrie, în cadrul MQ Vienna Fashion Week și este un studiu asupra senzualității.

– Cum este femeia care poartă creațiile Mirela Diaconu?

Ținutele mele se adresează unui public feminin care apreciază originalitatea și stilul versatil și modern al creațiilor MD. (n.r. – Mirela Diaconu).

– Ce sfaturi le-ai da tinerilor designeri?

Să fie ei înșiși, să experimenteze. Moda este despre libertate și asumare. Iar dacă sunt pasionați de modă, să înceapă prin a citi o scurtă istorie a modei  și a cunoaște câteva din colecțiile cheie ale marilor designeri.

Nu există o rețetă universal valabilă pentru succes, însă cu siguranță drumul către acesta este pavat cu multă muncă, pasiune și perseverență.

Cred că era necesar acest  laborator fashion în România, pentru a crea o experiență  de “sharing” între specialiștii din domeniu. Felicitări pentru inițiativa de a crea Fashion PR!

– Ce înseamnă pentru tine a avea stil? 

În opinia mea, stilul depășește sfera vestimentară și se referă la un mod de viața. Este un cumul de experiențe din trecut, vesele sau triste, de cultură generală, pe care ți-o cultivi prin fiecare informație pe care o asimilezi. În cele mai multe situații, stilul este influențat extrem de mult de mediul în care lucrezi și de oamenii cu care intri în contact și de la care alegi să furi mici gesturi, obiceiuri, ticuri și experiențe.

A avea stil nu are nimic de-a face cu frumusețea convențională, așa cum a avea stil nu înseamnă neaparat a fi „fashionable”, în tendințe, a purta ultima modă.  Este vorba despre a purta ce ți se potrivește din punct de vedere al croiului, al lungimii, al proporției, al culorilor, al referințelor din istorie etc.

–  Ce stil vestimentar adopți cel mai des?

Cel mai des port jeans și o camașă lejeră, sau T-shirt.

–  Care este ținuta preferată?

În momentul de față, ținuta preferată este o rochie tip sacou cu inserții de fulgi, din colecția  SS 2018.

– Ce nu-ți lipsește niciodată din geanta?

Nu îmi lipsesc niciodată rujul și telefonul.

– Mai ai timp de prieteni? Cum te relaxezi in timpul liber? Care este ultimul film pe care l-ai văzut?

Încerc să echilibrez viața profesională cu cea socială. Îmi place să ies în oraș cu prietenii,  să merg la sală, la wakeboard, sau la film. Ultimul film pe care l-am vazut este Sicario II.

–  Sunt persoane care te-au inspirat in mod deosebit, în cariera ta?

Da. Persoanele care m-au inspirat foarte mult sunt Thomas (profesorul de design vestimentar de la NABA) și Diego Dolcini (profesor de Accessories Design, de la Domus Academy).

– Care este mottoul care-ți place cel mai mult și după care te ghidezi?

“ What’s meant to be will always find a way”.

– Care este diferența dintre România și alte țări, în materie de modă? Ce ar trebui să îmbunătățim, sau ce au alții și noi nu?

Mă bucură să observ că publicul devine tot mai receptiv la designul românesc de calitate, apreciază munca din spatele fiecărei creații și își dorește să se diferențieze prin tinute cu o notă personală.  Cred că uneori lipsește naturalețea și relaxarea în a alege o ținută. “Less is more”.

– Sunt suficiente evenimente de modă, în țara noastră?

Cred că sunt prea multe.

– Ai vreun eveniment de fashion, preferat, din România? Care?

Romanian Fashion Philosophy în Bucuresti și Feeric Fashion Week la Sibiu.

More from Cristina Constantin
Driade, cea mai nouă colecție a Mariei Lafuente
Designerul spaniol María Lafuente, devenită în ultimul timp o prezență obișnuită pe...
Read More
0 replies on “Mirela Diaconu: Ne lipsește naturalețea în a alege o ținută”