Detox My Fashion. Inditex, Benetton și H&M – cele mai bune haine

Detox My Fashion

Greenpeace a avertizat în legătură cu substanțele chimice periculoase folosite de marile branduri din industria textilă. Anul acesta, organizația a analizat pașii făcuți de cele mai importante companii producătoare de haine în vederea eliminării substanțelor nocive. Acestea sunt: Inditex (compania care produce Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Zara Home, Oysho, Uterqüe), Benetton (United Colors of Benetton  și Sisley) şi H&M.


Timp de zeci de ani, companiile industriale au utilizat mediul înconjurător şi, în special, sistemele de alimentare cu apă pentru a elimina produsele chimice periculoase, nestingherite de reglementările guvernamentale ineficiente. Pentru comunitățile locale care trăiesc în apropierea instalațiilor de producție, poluare a apei a devenit o realitate de zi cu zi. Legile nu au împiedicat întotdeauna deversarea de substanţe chimice toxice în mediul înconjurător, în special în partea de sud a globului, deoarece pentru substanțele chimice persistente, periculoase, nu există nici un nivel “sigur”. Greenpeace a lansat campania “Detox My Fashion” (Dezintozicarea modei-nr) în iulie 2011, pentru a rezolva această problemă, solicitând industriei textile să-şi asume urgent responsabilitatea pentru contribuția sa la poluarea toxică. Produse chimice periculoase sunt frecvent utilizate pentru fabricarea de haine de multe branduri bine cunoscute”, arată un raport Greenpeace.

Angajamentele industriei textile

Campania Greenpeace a obţinut angajamente de la 76 de branduri internaţionale, comercianţii cu amănuntul şi furnizori şi a avut un impact politic important, declanşând schimbări de strategie în Europa şi Asia. Brandurile de moda, în special, pot juca un rol important în transformarea sectorului datorită influenţei acestora asupra furnizorilor şi tendinţelor. Acest lucru se întâmplă deja în Italia, unde o colaborare care a început în regiunea Prato are acum 42 de companii care lucrează împreună pentru dezintoxicare.

Mai avem de lucru la dezintoxicarea industriei textile, în timp ce dependenţa noastră de moda rapidă şi rata tot mai mare în care hainele sunt fabricate, cumpărate, folosite şi aruncate amplifică impactul modei asupra mediului şi asupra oamenilor. În viitor, Greenpeace va face presiuni pentru a determina schimbări mai profunde pe măsură ce ne îndreptăm spre «închiderea şi încetinirea buclei»”, susţin reprezentanţii organizaţiei de mediu.

Modă fără substanţe toxice

Detox 2020” este un plan pentru a elimina substanţele periculoase. Pe de o parte, se urmăreşte eliminarea PFC, substanţe perfluorinate şi polifluorinate. PFC este un compus chimic care nu există în natură şi care, eliberat în mediul înconjurător, se degradează foarte încet şi ajunge în lanţul trofic, făcând astfel ca poluarea să fie aproape ireversibilă.

Am detectat în unele dintre produsele The North Face şi Mammut niveluri înalte de PFOA (acid perfluorooctanoic), un PFC care a fost corelat cu varii efecte asupra sănătăţii, printre care şi cancerul. Această substanţă este deja interzisă în Norvegia” a spus Mirjam Kopp, şeful proiectului Detox Outdoor.

Pe de altă parte, se urmăreşte obţinerea  transparenţei  din partea producătorilor – dezvăluirea informaţiilor privind furnizorii şi substanţele chimice periculoase pe care le elimină în urma producerii de haine.

Companiile aflate în avant-garda detoxificării

Campania “Detox My Fashion 2016” a relevat că după ce au fost analizate cele mai mari branduri de modă, trei dintre acestea au făcut paşi împortanţi pentru a-şi îndeplini angajamentele.

“Inditex (compania care produce Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Zara Home, Oysho, Uterqüe), Benetton (United Colors of Benetton  şi Sisley) şi H&M sunt cele mai avansate în eliminarea substanțelor toxice din industria textile, acestea înaintând termene credibile, acțiuni concrete şi punerea în aplicare la fața locului”, susține Greenpeace.

Următoarele 12 companii sunt considerate în “Evolution Mode”, adică sunt angajate în dezintoxicarea modei şi au făcut progrese de punere în aplicare a planurilor lor, dar acţiunile lor trebuie să evolueze mai rapid pentru a atinge obiectivul Detox 2020. Acestea sunt:

 • C&A
 • G Star
 • Mango
 • Miroglio
 • Valentino
 • Adidas
 • Burberry
 • Levis
 • Primark
 • Puma
 • M&S

Următoarele companii au făcut angajamentul “Detox 2020”, dar se îndreaptă în momentul într-o direcție greșită, neasumându-și responsabilitatea pentru poluarea pe care o produce lanțul lor de furnizori de materie primă cu substanțe chimice periculoase, spune cei de la Greenpeace: Esprit, Limited Brands, Li-Ning, Nike.

“Dependenții” de substanțe toxice

Greenpeace susţine că încă mai există multe companii dependente de substanţe toxice care nu îşi asumă responsabilitatea pentru poluarea cu substanţe toxice pe care o produc şi nu au încheiat un angajament credibil de dezintoxicare, deşi unele dintre produsele lor au fost identificate ca fiind poluante în cadrul investigaţiilor pe care Greenpeace le-a întreprins începând cu luna octombrie 2013. Din păcate, în timp ce sectorul se muta la dezintoxicare, Armani, Bestseller, Diesel, D&G, GAP, Hermes, LVMH Group / Christian Dior Couture, Metersbonwe, PVH, VANCL și Versace continua sa evite abordarea problemei cu seriozitatea pe care o merită.

Written By
More from Fashion PR
AFCN alocă 15,4 milioane de lei pentru proiecte culturale
Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a anunţat că alocă, pentru sesiunea II/2019,...
Read More
0 replies on “Detox My Fashion. Inditex, Benetton și H&M – cele mai bune haine”