Anda Parasca sau drumul de la manechin la designer

Anda Parasca

Parasca 7Clothing este povestea îndrăzneață despre modă și frumos, a tinerei antreprenoare și totodată proaspătă mămică, Anda Parasca, fost manechin international.

Să începem cu începutul. Cine ești?
Sunt Anda Parasca, o femeie cu origini bucovinene, iubitoare de aer de munte și îndrăgostită de frumos.

Ce reprezintă moda pentru tine?
Culoarea din viața mea. Să ne gândim puțin: Cum ar fi să trăim fără să ne alegem hainele, culorile, fără să ne decoram locuința? Ce banal am trăi, nu?! Parcă fără farmec, prea simplu. Moda ne duce în trecut și ne lasă să creăm în viitor. Când găsești o bluză, inspirată din anii ’80, retrăiești muzica și emoția acelor vremuri, te transpui în acel timp. Moda are această putere.

Cum a aparut Parasca7 și ce anume te-a determinat să pornești pe acest drum, în plină pandemie?
Parasca7, brandul meu de îmbrăcăminte, a apărut din dorința de a avea propria-mi afacere. Am devenit manechin la 13 ani. Treptat am cunoscut sute, dacă nu mii de creatori de modă. Știu cum lucrează brandurile mari și cred că aș putea să ajung și eu, în viitor, la acel nivel.
Pandemia îmi permite consolidarea Parasca 7 deoarece mă ocup exclusiv de creșterea lui și a fetiței mele, Xenia.

Ce te diferențiază de alte branduri?
La început, a fost o perioadă de testare, să văd ce imi place de fapt să fac: rochii, bluze, cămăși, pantaloni, sacouri, geci, tricouri, veste și bineînteles că, astfel, mi-am ales nișa pe care voi merge. Aceasta nișă cuprinde articolele mai pretențioase și intră categoric în zona luxury. Sacourile cu pietre prețioase și semiprețioase, lângă articolele de blană naturală.
Mă diferențiază articolele alese, nu sunt multe ateliere care să își aleagă ca producție, sacouri pentru femei și posibilitatea de a le accesoriza cu blană naturală.

Căror tipologii de femei se adresează, creațiile tale?
Femeilor puternice, independente, sexy, care iubesc confortul și nu se mulțumesc cu puțin.

Ce trebuie să facă un tânăr designer, aflat la început de drum, pentru a reuși ce și-a propus?
Să-și facă loc insistent în aceasta lume, unde există o concurență destul de acerbă, să nu se dea bătut. Să fie blând cu el și să-și dea timp pănă își alege nișa, sau efectiv, să creeze ce ii face plăcere.
Și să nu permită nimanui să îi spună că e greu, sau că nu va reuși. Grijă mare la mind set!

Piedici?
Ohh, da! Am întâlnit mulți oameni care îmi spun că nu voi reuși, alții îmi pun piedici birocratice, alții sunt invidioși că am avut curaj să-mi creez propriul brand și încearcă să-mi strice imaginea pe plan local.
Greu în țara noastră, însă nu imposibil.

Cine te-a sprijinit cel mai mult?
Tata.

Ce materiale preferi să folosești în creațiile tale? De unde le procuri?
Colaborez cu un distribuitor din Iași, destul de renumit, care aduce materiale din Olanda. Pe partea de blănuri naturale, cu un distribuitor sucevean, de-al meu.

Când va fi gata prima colecție?
Prima colecție va fi gata luna viitoare, însă pandemia nu mă lasă să debutez corespunzator. Voi vedea cum mă voi organiza și ce soluții voi gasi. Toate la timpul lor!
Pâna atunci, ma dedic procesului de creație și promovării brandului Parasca 7 Clothing.

Ce lipsește, în România, pentru ca moda să fie apreciată cu adevărat?
Interesul. Mulți nu știu să analizeze textura unui material, ca apoi să o îmbine cu alta, mulți nu știu să se îmbrace corespunzător. Totodata, mulți cred că ieșirea din tipare, sau un brand la vedere îi pune în valoare. Și mulți nu știu să-și ascundă anumite defecte sau dimpoltrivă, să-și evidențieze anumite calități.

Un creator de modă român și unul strain pe care îi admiri.
Stephan Pelger, categoric! E the best. Iar international, Ghea Panggabean, pentru ea am fost muză și a creat colecții, uitându-se la mine, sau chiar consultându-se cu mine. O ador! Este cea mai frumoasă femeie pe care am cunoscut-o!

Care este cel mai bun eveniment de modă de la noi?
Romanian Fashion Philosophy, clar! Pentru conceptul high class, adus în țara noastă și pentru promovarea internațională.

Cum ți-ai descrie propriul stil vestimentar?
Hmm. Eu, fie sunt îmbracată cu haine largi și atipice, fie în partea de sus a corpului aleg să fiu elegantă și în partea de jos, merg spre sport. Am un stil vestimentar confortabil, care mă face să simt că dețin controlul oricărei situații.

Un site preferat?
TED.COM pentru că se discută despre modă la un alt nivel și îmi stimulează imaginația. Îmi permite să nu fiu de acord cu unele îmbinari, sau recomandari și cel mai important lucru esta că pot gasi o diversitate mare de articole despre fashion.

Dacă ai putea, cu ce persoană din industria modei, din Romania, ți-ai schimba ținuta?
Hmm. Cu Delia… e din industria muzicii însă, aș vrea să pot purta hainele tipice ei, fară ca lumea să mă considere nebună. Poate voi ajunge atât de faimoasă, încât să îmi pot permite să port orice ținută, fără a fi judecată.

Și unde te găsim?

Pe Instagram: @anda.parasca și @parasca7clothing
Pe Facebook : Anda Iuliana Parasca și Parasca7
Iar pentru comenzi, pe: www.parasca7.com

 

 

 

More from Cristina Constantin
Tammy Lovin a lansat o colecţie de haine inspirată de cartierul Obor
O colecţie de haine inspirată de cartierul Obor, care cuprinde rochii, pantaloni,...
Read More