„100 de ani în 10 zile” Tîrgu Mureș, 18-28 octombrie 2018

100 de ani in 10 zile

Asociația Transilvană pentru Cultură (ATC) organizează, timp de 10 zile, în perioada 18 – 28 octombrie 2018, la Tîrgu Mureș, manifestările ocazionate de sărbătorirea Centenarului României Mari. Manifestările se desfășoară sub genericul „100 de ani în 10 zile” în cadrul proiectului cultural nr. 5245/10.10.2018, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Printre colaboratorii implicați în organizarea și desfășurarea evenimentelor incluse pe agenda Proiectului cultural se află: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș, Municipiul Tîrgu Mureș, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, Universitatea de Artă Teatrală din Tîrgu Mureș, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Electrecord SA, Royal Studio Production, Asociația Danube Fashion Week, Agerpres, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, FashionStock, Zetea, KissFM.

Evenimentul își propune să reunească cadre didactice universitare, cercetători, istorici, artiști plastici, muzeografi de la instituții de profil din toate regiunile țării, reprezentanți ai administrației publice și centrale, reprezentanți ai asociațiilor culturale, precum și alți profesioniști din alte domenii ale vieții sociale, economice, culturale și artistice.

Evenimentul va avea o agendă culturală bogată, diversă, atractivă pentru publicul larg, cu activități inspirate atât din valorile patrimoniului istoric național cu avengură europeană, cât și din identitatea culturală românească. Activitățile din cadrul acestui eveniment cultural vor presupune dezbateri cu privire la relațiile dintre regiunile istorice ale României, precum și cu privire la integrarea efectivă a provinciilor istorice în cadrul statului naţional unitar. În acest sens, printre subiectele ce vor fi dezbătute în cadrul acestui eveniment se vor afla dezvoltarea învăţământului, a ştiinţei şi a culturii în întreaga Românie, precum și circumstanțele istorice, culturale și socio-economice, care au condus la integrarea provinciilor istorice într-un stat unitar.

În prezent, la fel ca și acum 100 de ani, România se află la răscruce în ce privește dezvoltarea social – economică, culturală și științifică. Diversitatea opiniilor și a sensibilităţilor sociale a fost considerabilă atunci și este poate la fel de mare și în prezent. Această diversitate, precum și dezbaterea intelectuală pentru identificarea celor mai bune soluţii reprezintă esenţa sistemului democratic. De asemenea, astfel cum în anul 1918 îndeplinirea idealului naţional românesc a fost posibilă doar prin convergenţa de valori și acţiune cu marile puteri democratice ale acelei perioade, și în prezent progresul și securitatea naţională, precum și concretizarea aspiraţiilor la bunăstare și prosperitate ale românilor, sunt strâns legate de apartenenţa la Uniunea Europeană și la NATO, de împărtășirea valorilor democraţiei, statului de drept și a economiei libere.

Acestea reprezintă o parte din motivele pentru care ATC dorește ca, prin activitățile incluse în cadrul acestui eveniment cultural, să supună dezbaterii publice evoluția socio-economică, științifică, artistică și culturală a României de la realizarea Marii Uniri și până în prezent, precum și perspectivele reale de progres pe care România le are în următorii 100 de ani, prin raportare la condițiile economice și politice de pe plan regional și internațional, ținându-se cont și de obligațiile asumate de țara noastră în calitate de membru al Uniunii Europene și al NATO. De asemenea, ATC dorește să contribuie și la conștientizarea rolului reprezentat de Marea Unire în dezvoltarea actuală a României, regăsirea dimensiunii europene a Marii Uniri, precum și crearea cadrului necesar pentru a reflecta asupra modului în care fiecare român poate contribui la dezvoltarea României în următorii 100 de ani.

Scopul acestui eveniment cultural este de a contribui la lărgirea orizontului cultural, artistic și istoric al participanților, indiferent de categoria socio-economică sau profesională din care aceștia fac parte, la dezvoltarea spiritului național și promovarea valorilor naționale, precum și a valorilor și principiilor determinante ale personalităților marcante ale secolului XX, care s-au implicat în înfăptuirea Marii Uniri și în dezvoltarea socio-economică, educațională și culturală a României Unite.

Evenimentul reprezintă o oportunitate deosebită pentru promovarea atât pe plan local cât și pe plan național a Centenarului Marii Uniri, precum și a valorilor culturale și științifice care au condus la realizarea Marii Uniri și la integrarea provinciilor istorice românești într-un stat unitar.

Evenimentul propune o varietate largă de acțiuni științifice și culturale, care implică în mod activ, prin activități interdisciplinare și creative, atât comunitatea locală, cât și pe participanții din alte zone ale țării, indiferent de categoria socio-profesională din care aceștia fac parte.

ATC dorește să contribuie în acest mod la conștientizarea în rândul publicului larg, precum și în rândul autorităților administrației publice, a importanței culturii și a științelor umaniste ca resurse de dezvoltare social-economică în ultimul secol, precum și în următorii 100 de ani.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul oficial: www.100deaniin10zile.ro

 

 Program artistic

 

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, în intervalul orar 19:00 – 21:30

 • Expoziția audio-video cu materiale din Fonoteca de aur a Casei de Discuri Electrecord
 • Concert Orchestra Națională de Suflători București
 • Pauză (lansare CD – uri „Valori muzicale românești”)
 • Concert Orchestra Națională de Suflători București – program de muzică românească, dirijor: Florin Ciofică.

 

Duminică, 21 octombrie 2018, în intervalul orar 19:00 – 21:00

 • Vernisajul expoziției de pictură „Unitatea națională în arta modernă”
 • Concert festiv Opera Group Project – program muzică românească, dirijor: Alexandru Ilie.

 

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, în intervalele orare 16:30 – 18:30 și 19:00 – 22:00

în intervalul orar 16:30 – 18:30: Costi Dumitru și invitații săi.

în intervalul orar 19:00 – 22:00: Orchestra de muzica populară și soliștii:

 •                                Veta Biriș
 •                                Nicolae Datcu
 •                                Elisabeta Turcu
 •                                Constantin Măgureanu
 •                                Claudia Colniceanu
 •                                Ofelia Haranguș

 

Duminica, 28 octombrie 2018, în intervalul orar 17:00 – 22:00

Concert folk cu artiștii:

 •          Emeric Imre
 •          Mircea Vintilă
 •          Victor Socaciu
 •          Ducu Bertzi
 •          Vasile Șeicaru
 • Concert Rock cu trupele: Compact, Vunk, Gândul mâței (Republica Moldova) și Holograf

Foc de artificii.

 

Written By
More from Fashion PR
Kylie Jenner (20 de ani) va deveni cea mai tânără miliardară din istorie
Kylie Jenner, în vârstă de 20 de ani, deţinătoarea gameei de produse...
Read More